Maak kennis met Kurebayashi-san, het kawaii-icoon van Harajuku

Kawaii

Kawaii betekent schattig toch, of niet?

Grappige fantasiewezens uit de games van Nintendo, jonge meisjes met grote ogen: ‘schattig’ of kawaii is een van de meest typerende kenmerken van de Japanse popcultuur. Maar kawaii betekent meer dan alleen ‘schattig’. Het woord staat ook voor onvolwassenheid, hulpeloosheid, zachtheid.

Kawaii-kunst: niet zo onschuldig
De focus op kawaii mag dan ontstaan zijn uit protest tegen de hoge verwachtingen van de Japanse maatschappij, de schattigheidscultuur stuit ondertussen zelf ook op verzet. Hedendaagse Japanse kunstenaars zijn opgegroeid met een overdaad aan kawaii. Dat ze gebruik maken van de bijbehorende tekenstijlen is dus te verwachten. Maar in hun onderwerpen belichten ze dieper liggende kwesties zoals een persoonlijk verlangen naar kindertijd, of de seksualisering die je dagelijks tegenkomt in kawaii producten.

Yoshitomo Nara is een van de bekendste kunstenaars van Japan. In zijn werk komen veel kinderen voor die op het eerste gezicht schattig lijken. Maar als je beter kijkt, zie je ergens een gemene blik, onderhuidse boosheid, of treurnis. Door die tegenstelling overschrijden de figuren de grenzen tussen kind-zijn en volwassenheid. Op de vraag hoe zijn fans reageren op zijn werk, antwoordt Nara dat hij heeft gemerkt dat veel fans zichzelf identificeren met de beelden van kinderen en hier hun eigen verhalen omheen bedenken. 

In de tentoonstelling zijn een drietal werken van Yoshitomo Nara te zien. Een daarvan is het keramiek beeld Otafuku II. Otafuku is de godin van de vrolijkheid in volksverhalen, maar zij kijkt in historische afbeeldingen vaak wel opgewekter dan in het beeld van Yoshitomo Nara. Ook wordt het kunstwerk Sleepless Night en de schildering M.I.A. (Missing in Action) van Nara getoond.

Kawaii-mode: Kurebayashi-san

Voor deze tentoonstelling stelde een van de bekendste Harajuku street fashionistas, Kurebayashi Haruka, een outfit samen. Het afstemmen van de verschillende onderdelen vraagt inzicht en smaak.

Een ensemble wordt in jargon kōde genoemd, afgeleid van coordination. Kurebayashi-san heeft op sociale media heel veel volgers, waarvan 90% buiten Japan woont. Haar stijl exporteert zichzelf direct vanuit de beroemde wijk Harajuku in Tokyo: wereldwijde fascinatie in optima forma.

Bekijk hieronder de video van Kurebayashi-san waarin ze jou uitnodigt om haar outfit te komen bekijken (tip: zet wel de ondertiteling aan, als dat nog niet aan staat):

 

Een bezoek aan COOL JAPAN kun je van te voren boeken aan de hand van een online ticket.

COOL JAPAN is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag en op alle dagen van de schoolvakanties.

Meer informatie:
088 - 0042 800 | info@volkenkunde.nl
(di. t/m zo. 10.00 - 17.00 uur)