MANGA Weekend | COOL JAPAN

MANGA Weekend - 23 & 24 september

Wegens groot succes is de tentoonstelling COOL JAPAN verlengd, en dat werd gevierd met het MANGA Weekend op zaterdag 23 en zondag 24 september. Mangaliefhebbers konden hun hart ophalen; twee dagen lang stond het museum in het teken van manga, manga en nog eens manga. 

Geniet van de tentoonstelling COOL JAPAN en doe mee aan de gratis workshops manga tekenen, luister naar diverse talks, volg een rondleiding achter de schermen of laat je verassen door een van de andere activiteiten.

Online tickets
Wil je het museum bezoeken tijdens het manga weekend dan gelden de reguliere toegangsprijzen, deze kun je ook via onze onlineticketing site kopen. Selecteer dan als bezoekdag 24 september in de online ticketomgeving. 

Tijden:

Zondag 24 september is het museum geopend van 12:00 tot 17:00. 

Lees hieronder aan welke activiteiten je allemaal kunt mee doen:

1 - Shoujo tekenen | Workshop

In de workshop Shoujo ga je aan de slag met een ontwerp van Ayse Muratdagi. Ze helpt jou op weg met tekenen, leert je de basistechnieken in de specifiek herkenbare shoujo-stijl met de grote ogen, kleine neus en het haar. De ogen vormen de basis van shoujo manga; hoe groter de ogen, hoe jonger het personage. De hoofdpersoon is bijna altijd een jonge vrouw en de verhaallijnen zijn vaak romantisch en magisch. Neem tijdens de workshop een inside look in de shoujo-wereld en haal inspiratie uit een aantal iconische shoujo-manga's.  

Gratis activiteit / op basis van beschikbaarheid / vanaf 10 jaar / Atelier Wereld Lab / doorlopend tussen 12.00-17.00 uur

2 - Shonen tekenen | Workshop

Shonen manga richt zich voornamelijk op jonge jongens, maar wordt uiteraard ook veel door meisjes gelezen. In shonen manga vind je veel actie, humor, powers en vaak spelen jongens de hoofdrol. Enkele populaire shonen manga en anime zijn Naruto, Yu-Gi-Oh en Pokemon. In deze workshop leert ''Ninjakees'' jou de fijne kneepjes van het tekenvak, speciaal gericht op de specifieke shonen mangastijl. 

Gratis activiteit / op basis van beschikbaarheid / vanaf 10 jaar / Atelier Wereld Lab / doorlopend tussen 12.00-17.00 uur

3 - Shoujo, shonen en chibi tekenen | Workshop

Beginners en gevorderden kunnen aanschuiven bij de workshop shoujo, shonen of chibi tekenen door Marissa Delbressine. Daag jezelf uit en ontdek hoe je handen, kleding, typisch manga haar of gezichtsuitdrukkingen tekent. Alles komt voorbij, van school girl tot samurai, van mecha tot huisdier.

Gratis activiteit / op basis van beschikbaarheid / alle leeftijden (tot 12 jaar onder begeleiding van een volwassene / Gameruimte Wereld Lab / doorlopend tussen 12.00-17.00 uur

4 - Shojo en shonen tekenen | Workshop

Wat shojo manga anders maakt zijn de kaders en achtergronden, welke vaak experimenteler en speelser zijn dan bij shonen manga. In de workshop van Karlijn Scholten leer jij zelf shojo en shonen manga tekenen. Kun je al goed tekenen of ben je op zoek naar tips? Karlijn helpt jou verder op weg.

Gratis activiteit / op basis van beschikbaarheid / vanaf 5 à 6 jaar / Gameruimte Wereld Lab / doorlopend tussen 12.00-17.00 uur

5 - Mangaportret tekenen | Demonstratie

23 september door Noriko Aoki:
Benieuwd hoe jij er zelf uit zou zien in een manga strip? Laat jouw eigen portret tekenen in manga-stijl door de Japanse manga-artiest Noriko Aoki.

Let op: het aantal portrettekeningen is gelimiteerd. Kaartjes (op tijd) verkrijgbaar bij de informatiebalie.

24 september door Marlon Teunissen en Noriko Aoki:
Marlon Teunissen laat zien hoe je op moderne wijze manga portretten maakt. Wie weet is jouw portret straks terug te zien op een wacom tekenscherm en wordt het bewerkt in digitale tekenprogramma’s. Benieuwd naar de werkwijze en manga in het algemeen? Stel al je terwijl Marlon aan het werk is.

Let op: het aantal portrettekeningen is gelimiteerd. Kaartjes (op tijd) verkrijgbaar bij de informatiebalie.

Gratis activiteit/ alle leeftijden/ Museumcafé/ Doorlopend tussen 12.00-17.00 uur (af en toe pauze)

6 - Kijkje achter de schermen | Rondleiding

Tentoonstellingsmaker Rik Herder geeft een uniek kijkje achter de schermen en vertelt over de vele samenwerkingen die de tentoonstelling COOL JAPAN zo speciaal maken. Met een cosplayer die laat zien hoe je het ideale kostuum maakt, een manga-verzamelaar die duizenden strips kocht speciaal voor Museum Volkenkunde en een kunstenaarscollectief die een Nederlandse referentie in hun werk verstopten. Mis het niet!

Gratis activiteit/ vanaf 6 jaar  / verzamelen bij beginzaal tentoonstelling “Cool Japan”/ 13.30-14.00 uur en 14.30-15.00 uur

7 - Rondleiding COOL JAPAN | Rondleiding

Ga met conservator Japan Daan Kok mee op een tijdreis door de tentoonstelling COOL JAPAN. Kom erachter hoe de populaire manga van nu verbonden zijn met Japanse tekenkunst uit het verleden. Ook een vleugje Japanse horror zal niet ontbreken tijdens deze tour!

Gratis activiteit/ vanaf 12 jaar  / verzamelen bij beginzaal tentoonstelling “Cool Japan” / 12.30-13.00 uur en 15.30-16.00 uur

8 - Wat is Manga? Een korte geschiedenis | Talk

Grote ogen, broekzakmonsters, schattige meisjes en bloederige vechtscenes zijn zomaar een paar associaties bij het woord manga. Maar wat is manga nu eigenlijk, en hoe is het ontstaan? Ga samen met onderzoeker Rik Spanjers op verkenning door de term manga. Hij vertelt o.a. de ontwikkeling van manga, de opmerkelijke visuele kenmerken, en de grote verscheidenheid aan verhalen die manga kent.

Gratis activiteit / Grote Zaal / 13.00-13.30 uur

9 - Sasuke en Wiske: Interacties tussen strips en manga | Talk

Meestal wordt er gekeken naar de verschillen tussen manga en strips, maar wat zijn nu eigenlijk de overeenkomsten? Striponderzoek Rik Spanjer laat je zien hoezeer beide kunstvormen met elkaar vervlochten zijn. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk hoe de science fiction Alien en Akira en de pratende dieren van Disney en Tezuka voortkomen uit een gemeenschappelijke, internationale stripcultuur, in plaats van uit twee verschillende culturen.

Gratis activiteit / Grote Zaal / 15.00-15.30 uur

10 - “De beleving van manga in het hier en nu” | Talk
Aan de hand diverse kenmerken van manga schetst Kees Hollestein (oprichter en voorzitter van MangaKissa, de enige openbare mangabibliotheek van Europa) een beeld van de community die zo betrokken is bij, en eigenlijk de essentie is van, de manga-beleving in Nederland anno nu. Daarbij maakt hij een korte route-schets hoe manga in Nederland terecht is gekomen. 

Gratis activiteit /  Grote Zaal / 14.00-14.30 uur
 
11 - Dance Dance Revolution | Activiteit

Durf jij de dance battle aan met een computer, en welk level weet jij te halen met jouw dansmoves? Kies een liedje om op te dansen, volg de pijlen op het scherm en zorg dat jouw voeten het ritme volgen op de dansvloer. Zijn jouw voeten snel genoeg om de dans over te nemen?

Gratis activiteit / vanaf 10 jaar  / Kabinet / doorlopend tussen 12.00-17.00 uur

12 - Verhaal op Zaal | Activiteit

De kamishibai is een Japans vertelkastje. Hier verschijnen mooie afbeeldingen waar je naar kunt kijken terwijl je naar een mooi verhaal luistert. Lang geleden reden Japanse vertellers rond op een fiets met zo’n kamishibai om overal hun verhalen te vertellen voor groot en klein. In de tentoonstelling worden twee verhalen verteld. Kijk en luister je ook mee?!

Gratis activiteit/ alle leeftijden  / verzamelen bij beginzaal tentoonstelling “Cool Japan”. / 13.00-13.30 uur en 14.30-15.00 uur

13 - Stemacteur | Workshop/Demonstratie

Na de vertoning van de documentaire Sync geeft anime-stemacteur Christa Lips een workshop stemacteren en vertelt je alles over haar werk.

Nieuwsgierig hoe een werkdag van een stemacteur er uit ziet? In de lounge van het Museumcafé wordt de documentaire Sync vertoond, die een kijkje geeft achter de schermen van de Nederlandse nasynchronisatie. Achtereenvolgens geeft stemacteur Christa Lips een workshop en leert jou je stem op verschillende manier te gebruiken. Op zaterdag vindt er na de documentaire een Q&A plaats met o.a Christa Lips, Melise de Winter, Marlies Somers en Lizemijn Libgott, die allen stem waren van een anime figuur. 


Zaterdag 23 september


12.00-13.30 uur               : Documentaire Sync in Museumcafé Lounge

 
13.30-14.30 uur               : Q&A in Museumcafé Lounge
 
14.30-15.00 uur               : Workshop door stemactrice Christa Lips in Museumcafé Lounge
 
15.30-17.00 uur               : Documentaire Sync in de Grote Zaal
 
 
Zondag 24 september
 
12.00-13.30 uur               : Documentaire Sync in Museumcafé Lounge
 
13.30-14.00 uur               : Workshop door stemactrice Christa Lips in Museumcafé Lounge
 
14.30-16.00 uur               : Documentaire Sync in de Grote Zaal

Gratis activiteit  / Museumcafé Lounge / 13.00-13.30 uur

14 - Japanse Kalligrafie | Demonstratie

Er is geen onderdeel van de traditionele Japanse kunst dat zo tot de verbeelding spreekt als kalligrafie. Kalligrafie is heel belangrijk binnen de Japanse cultuur: het is niet alleen een schrijfkunst maar een manier van schilderen en dus kunst op zich geschreven met zwarte inkt op rijstpapier. Owen Tjon Sie Fat is aanwezig om uw naam of andere tekst voor u te kalligraferen.                           

Gratis activiteit / Museumcafé / Doorlopend tussen 12.00-17.00 uur (af en toe pauze)

15 - Neem je eigen item mee | Activiteit

Breng je eigen skateboard, hockeybal, telefoonhoesje of wat dan ook mee, en laat er echt manga kunstwerkje op zetten. … Tag jouw eigen meegebrachte item met de mooiste manga!

Gratis activiteit / op basis van beschikbaarheid  / alle leeftijden / Museumcafé / Doorlopend tussen 12.00 óf 14.00-17.00 uur (af en toe pauze)

16 - Groot tekenboek | Activiteit

Dit grote tekenboek met pagina’s van meer dan een meter groot is gemaakt zodat iedereen die graag wil tekenen zijn hart op kan halen. Kom het boek vullen met je mooiste of gekste tekeningen, er is voldoende ruimte dat je met z'n vieren tegelijk kunt tekenen.

Gratis activiteit / op basis van beschikbaarheid (4 personen tegelijkertijd)  / alle leeftijden / Atelier Wereld Lab/ doorlopend tussen 12.00-17.00 uur

Over deze activiteit

zondag, September 24, 2017 - 12:00 to 17:00

COOL JAPAN is niet meer te bezoeken in Museum Volkenkunde. Vanaf 28 September 2018 is de expo te zien in het Tropenmuseum

Wil je Museum Volkenkunde bezoeken voor een andere tentoonstelling? Koop hier je online ticket.

Meer informatie:
088 - 0042 800 | info@volkenkunde.nl
(di. t/m zo. 10.00 - 17.00 uur)