COOL JAPAN weekend 29 & 30 april | Cool Japan

COOL JAPAN weekend 29 & 30 april

Op 29 en 30 april kunnen Japanliefhebbers hun hart ophalen tijdens het COOL JAPAN weekend. Twee dagen lang staat Museum Volkenkunde in het teken van lolita’s, superhelden, videogames en robots. 

Bekijk hier het blokkenschema of klik op de gerelateerde documenten op deze pagina voor het blokkenschema voor zaterdag en zondag!

Kom naar het museum, geniet van de tentoonstelling COOL JAPAN en bezoek gratis shows, demonstraties, rondleidingen en talks – allemaal in het teken van de wereldwijde fascinatie voor de Japanse beeldcultuur.

Voor wie actief wil meedoen, zijn er diverse workshops zoals manga tekenen, (snoep)sushi maken, Aikido: een Japanse martial arts kunst of Kintsugi: een Japanse kunstvorm om gebroken servies en potten te repareren.

Neem tijdens de rondleiding een uniek kijkje achter de schermen bij COOL JAPAN, proef verschillende soorten sake, ontmoet een echte robot of kom lekker gamen op klassieke arcade speelkasten.  

Prijs: Je betaalt de reguliere museumentree en voor specifiek de sushi workshops koop je een losse ticket.

Aankoop entreetickets: Boek nu alvast je entreetickets via ons online ticketingplatform. Je kunt op deze pagina jouw reguliere museumtickets kopen. Selecteer dan specifiek 29 en of 30 april in de datumplanner.

Workshop sushi: Tickets voor de workshop zijn op de dag zelf (bij beschikbaarheid) nog in het museum te koop, de normale prijs is 15 euro, de actieprijs voor dit weekend is 9 euro incl. BTW.

Lees hieronder aan welke activiteiten je allemaal kunt mee doen:

1 - Manga tekenen | Workshop

De Japanse striptekenkunst manga is zo’n 200 jaar geleden ontstaan. In de tentoonstelling kun je de bijzondere tekeningen van grondlegger Katsushika Hokusai bewonderen. De moderne manga zoals we die nu kennen, begon bij Osamu Tezuka en zijn beroemde Astro Boy. Vind jij de tekeningen in manga en comics ook zo fascineren en wil jij leren hoe je zo kan tekenen? Kom dan langs bij de 2Draw tekenruimte! Of je nu jong of oud bent, beginner of gevorderd; wij geloven dat iedereen kan tekenen!

Gratis activiteit / op basis van beschikbaarheid / vanaf 8 jaar (tot 12 jaar onder begeleiding van een volwassene / Atelier WereldLAB / doorlopend tussen 12.00-17.00 uurl

2 - Sakeproeverij | Activiteit

Yoigokochi Sake Importers is ’s werelds eerste en Europa’s enige importeur van 100% pure rijstwijn (junmaishu), zonder kunstmatige toevoegingen van alcohol, suikers, etc. Zij tonen de kwaliteit, diepte en grote variëteit van deze gefermenteerde drank. In het Museumcafé kan je een selectie pure sake proeven; gebrouwen door ambachtelijke familiebrouwerijen verspreid over heel Japan, veelal ongepasteuriseerd, ongefilterd en onverdund.                             

Gratis activiteit / Museumcafé / doorlopend tussen 12.00-17.00 uur / vanaf 18 jaar

3 - Demonstratie Manga tekenen | Demonstratie

Tijdens de demonstratie manga tekenen, laat Marlon Teunissen - de tekenares van de strip Robocity - zien hoe zij op moderne wijze aan haar strips werkt met behulp van een Wacom tekentablet en digitale tekenprogramma’s. Terwijl zij tekent, kan je haar vragen stellen over haar werkwijze en over manga in het algemeen.  

LET OP: Alleen op zaterdag 29 april 2017 / Gratis activiteit / alle leeftijden / Museumcafé / doorlopend tussen 12.00-17.00 uur

4 - Robot Dance | Workshop

Na elke beweging stoppen, geen emotie op je gezicht en alle lichaamsdelen apart bewegen: zo dans je de robot. Maar hoe ziet dat er precies uit? Beweeg en dans mee als een robot tijdens deze workshop voor jong en oud!

Gratis activiteit / maximaal  30 deelnemers / op basis van beschikbaarheid / alle leeftijden / Gameruimte Atelier WereldLAB / 12.00-12.30 uur, 14.00-14.30 uur en 16.00-16.30 uur

5 - Behind the scenes: COOL JAPAN | Rondleiding

Tentoonstellingsmaker Rik Herder geeft een uniek kijkje achter de schermen en vertelt over de vele samenwerkingen die de tentoonstelling COOL JAPAN zo speciaal maken. Met een cosplayer die laat zien hoe je het ideale kostuum maakt, een manga-verzamelaar die duizenden strips kocht speciaal voor Museum Volkenkunde en een kunstenaarscollectief dat een Nederlandse referentie in hun werk verstopten.

Gratis activiteit / vanaf 6 jaar / verzamelen bij beginzaal tentoonstelling COOL JAPAN / 13.30-14.00 uur en 14.30-15.00 uur

6 - Rondleiding COOL JAPAN | Rondleiding

Ga met de conservator Japan mee op een tijdreis door de tentoonstelling COOL JAPAN. Kom erachter hoe de populaire manga van nu verbonden zijn met Japanse tekenkunst uit het verleden. Ook een vleugje Japanse horror zal niet ontbreken tijdens deze tour!

Gratis activiteit / vanaf 12 jaar  / verzamelen bij beginzaal tentoonstelling COOL JAPAN / 12.30-13.00 uur en 15.30-16.00 uur

7 - “Cool Cute” - De Japanse schattigheidscultuur | Talk

Het land waar schattig ook stoer kan zijn: Japan is al decennia in de ban van schattigheid. Wie kent niet het wereldberoemde figuurtje Hello Kitty? 'Schattigheid', 'kawaii', domineert in Japan het straatbeeld evenals openbare ruimtes zoals stations, winkelcentra en kantoren van 'cool Japan' en cool kan heel goed schattig zijn. Schattigheid is niet meer alleen weggelegd voor kinderen met figuurtjes als Hello Kitty of voor schoolmeisjes en jonge vrouwen, met de hippe Gothic Lolita's. Ook mannen, zelfs politici en politie in Japan omarmen kawaii als onderdeel van sociale interactie. In deze lezing, verzorgd door Ivo Smits - hoogleraar Letteren en Culturen van Japan aan de Universiteit Leiden en auteur van het boek 'Hello Kitty en Gothic Lolita’s' - kom je erachter waarom ‘kawaii’ niet meer weg te denken is uit hedendaags Japan.

Let op: alleen op zaterdag 29 april / Gratis activiteit / vanaf 15 jaar / Grote zaal / 14:00 - 14.45 uur

8 - Hoe Cool is Japan? | Talk

Robots, samoerai, games, manga en Hello Kitty: ze komen allemaal uit Japan. Maar is dit nu ‘typisch Japans’? Wereldwijd hebben mensen een bepaald beeld bij dit bijzondere land. Hoe ‘cool’ Japan echt is kom je te weten tijdens dit college waar drs. Daan Kok, conservator Japan, vertelt over de bijzondere kanten van de Japanse beeldcultuur.

Let op: alleen op zondag 30 april / Gratis activiteit / vanaf 8 jaar / Grote Zaal / 14.00-14.45 uur

9 - Japanquiz | Activiteit

Wist je dat je in Japan wordt geweigerd in een openbaar badhuis als je een tatoeage hebt, terwijl juist Japanse tatoeages razend populair zijn wereldwijd? En dat Godzilla op 9 april 2015 bij een ceremonie in Tokyo officieel tot staatsburger van Japan werd benoemd? Wat weet jij eigenlijk over Japan? Test je kennis tijdens de Japanquiz. 

Gratis activiteit / vanaf 10 jaar / Grote Zaal / 13.00-13.30 uur / op zaterdag 29 april: moeilijke versie / op zondag 30 april: makkelijke versie

10 - Verhaal op Zaal | VOZ

De kamishibai (紙芝居, papieren drama) is een Japans verteltheatertje. Er verschijnen mooie afbeeldingen waar je naar kunt kijken terwijl je naar een mooi verhaal luistert. Lang geleden reden Japanse vertellers rond op een fiets met zo’n kamishibai om overal hun verhalen te vertellen voor groot en klein. In de tentoonstelling worden twee verhalen verteld. Kijk en luister je ook mee?

Gratis activiteit / alle leeftijden / verzamelen bij de eerste zaal van de tentoonstelling COOL JAPAN / 13.00-13.30 uur en 14.30-15.00 uur

11 - Cultuur, traditie en Shintoïsme | Talk

De Studio Ghibli films van Hayao Miyazaki & Isao Takahata. Ondanks hun internationale bekendheid blijven de films van Miyazaki en Takahata in hun thematiek typisch Japans; religie, mythologie, de relatie met de natuur, cultuur en tradities zijn vaak alom aanwezig. Middels een aantal bekende Miyazaki & Takahata films kom je meer te weten over de Japanse nationale & culturele identiteit en de diepere betekenis van deze werken. Voor zowel liefhebbers van, als nog onbekenden met de films.

Gratis activiteit / vanaf 12 jaar / Grote Zaal / 12.00-12.45 uur

12 - Aikido | Workshop

Aikido is een krijgskunst waarbij het gaat om het controleren en neutraliseren van de aanval en niet om het (leren) uitschakelen van de tegenstander. Dit in tegenstelling tot andere Japanse vechtsporten zoals karate en judo. Aikido kent geen aanvalstechnieken en de confrontatie met de tegenstander wordt niet gezocht. Er is geen competitie, maar er wordt wel verdedigd. Aikido betekent ook: ‘de weg om in harmonie te komen met levensenergie’ en is door jong en oud te beoefenen. Maak in deze workshop kennis met deze prachtige krijgskunst.

Gratis activiteit / maximaal 20 deelnemers / op basis van beschikbaarheid / vanaf 10 jaar / Gameruimte Atelier WereldLAB / 13.00-13.30 uur en 15.00-15.30 uur

13 - Demonstratie Japanse Kalligrafie | Demonstratie

Kalligrafie (shodo) is heel belangrijk binnen de Japanse cultuur: het is niet alleen een schrijfkunst maar ook een manier van schilderen en dus kunst op zich, geschreven met zwarte inkt op rijstpapier. Owen Tjon Sie Fat is aanwezig om jouw naam of een andere gewenste tekst te kalligraferen.

LET OP: Zaterdag 29 april van 12.00-17.00 uur en zondag 30 april 2017 van 14.00-17.00 uur / Gratis activiteit / Omloop 1e etage / Doorlopend tussen 12.00 óf 14.00-17.00 uur

14 - Snoepsushi | Workshop

Helemaal hip en trendy: sushi! En wat is er nog lekkerder dan gewone sushi? Snoepsushi natuurlijk! In deze originele, creatieve en lekkere workshop gaan kinderen onder begeleiding zelf aan de slag om de mooiste snoepsushi te maken aan de hand van voorbeelden of eigen creaties. Natuurlijk gaan de creaties op een originele manier mee naar huis!

Gratis activiteit / maximaal 20 deelnemers / op basis van beschikbaarheid / vanaf 5 jaar / Leestafel Museumcafé / doorlopend tussen 12.00-17.00 uur

15 - Sushi | Workshop

Leer en beleef hoe de Japanse sushi hoort te smaken. Waan je in Japanse sferen en leer in deze workshop de fijne kneepjes van het sushi-vak. Kom erachter hoe enorm het smaakverschil is in vergelijking met de sushi van de all-you-can-eat restaurants. Naast instructies en uitleg krijg je waardevolle tips mee zodat je ook thuis de lekkerste sushi kan maken. De workshopdocente, Delja Blom, heeft zeven jaar in Japan gewoond. Daar is haar passie voor de Japanse keuken ontstaan. Ze volgde een cursus aan de Tokyo Sushi Academy en geeft nu professionele sushi workshops in heel Nederland.

LET OP: Tijdens het weekend zelf zijn er nog enkele tickets beschikbaar die je kunt kopen op de dag zelf, vraag bij de kassa naar de beschikbaarheid voor de verschillende tijdslots.

€ 9,00 p.p. / maximaal 50 deelnemers / vanaf 9 jaar (4 tot 8 jaar onder begeleiding van een volwassene, als volwassene heb je ook een ticket nodig) / Museumcafé Lounge / 12.00-12.50 uur, 14.00-14.50 uur en 16.00-16.50 uur

16 - Taiko drums | Demonstratie

De taiko neemt in de Japanse cultuur een hele belangrijke functie in. In de keizerlijke orkesten bijvoorbeeld worden ze zeer ingetogen gebruikt, terwijl de trommels op een hele andere manier worden bespeeld tijdens de vele festivals die het land rijk is. Hangend, liggend, staand; afhankelijk van het instrument en de stijl. Ook de afmetingen van de taiko drums variëren enorm: zo heeft de chime-daiko een diameter van 40 cm, terwijl de o-daiko wel een diameter van 2 meter hebben. Kom luisteren naar dit indrukwekkende Japanse instrument!

Gratis activiteit / alle leeftijden / Grote Zaal / 16.00-16.15 uur en 16.45-17.00 uur

17 - Stempel maken | Workshop

In Japan heeft iedereen een stempel met zijn of haar naam erop. Deze gebruik je als je je handtekening moet plaatsen. In deze workshop maak je een eigen stempel.

Gratis activiteit / maximaal 10 deelnemers / op basis van beschikbaarheid / vanaf 7 jaar / Kabinet 1e etage / 12.00-12.45 uur, 14.00-14.45 uur en 16.00-16.45 uur

18 - Karaoke | Activiteit

Soramimi Karaoke brengt het wereldbereomde fenomeen van Japan naar Leiden: karaoke! Kom gezellig langs om je favoriete Japanse liedje te zingen en het échte karaoke-gevoel te ervaren. Met een enorme keuze uit anime, games, Japanse artiesten en Vocaloid zit er vast iets voor je tussen. 

Gratis activiteit / alle leeftijden / Museumcafé / doorlopend tussen 12.00-17.00 uur

19 - Japans papier maken | Demonstratie

Japans papier, washi, staat wereldwijd bekend om zijn kwaliteit en schoonheid. Het maakproces van washi bestaat uit vele stappen die allemaal even belangrijk zijn voor het eindresultaat. Maak de stappen van dichtbij mee: van het prepareren van de grondstof en het maken van het pulpbad, tot het scheppen, persen en drogen. Ook is het mogelijk om zelf een paar stappen uit te voeren om deze eeuwenoude ambacht te ervaren!

Gratis activiteit / alle leeftijden / Gameruimte Atelier WereldLAB / doorlopend tussen 12.00-17.00 uur

20 - New Kintsugi | Workshop

‘Kintsugi’ is een prachtige eeuwenoude Japanse techniek waarbij porselein wordt gerepareerd met goud. ‘New kintsugi’ is de hedendaagse versimpelde westerse variant met een verbluffend resultaat. Door gebroken keramiek (slordig) te lijmen met goud en zo de breuk juist te benadrukken, ontstaat er een nieuw product wat boven het oorspronkelijke uitstijgt. Ontdek de schoonheid van imperfectie in deze creatieve workshop. Neem wel je eigen kapotte bord, kop en/of schotel mee.

TIP: Neem je eigen kapotte bord/kop/schotel mee. Als je geen eigen bord/kopje hebt kun je dat aanschaffen op de dag zelf, hiervoor zijn de kosten € 5,00 p.p.

Gratis activiteit / maximaal 15 deelnemers / op basis van beschikbaarheid  / vanaf 10 jaar / Galerij Japan 1e etage / 12.00-12.30 uur, 13.00-13.30 uur, 14.00-14.30 uur, 15.00-15.30 uur en 16.00-16.30 uur

21 - Japans inpakken | Workshop

Houd je ook zo van mooi ingepakte cadeautjes? Leer in deze workshop Japans inpakken op originele wijze. Experimenteer met Japanse stoffen en knopen of pas kunstige Japanse vouwtechnieken toe op papier. Op die manier maak je een dubbel cadeau. Voor iedereen die creatief, nieuwsgierig en liefhebber is van de Japanse kunsten is deze workshop een echte aanrader!

Gratis activiteit / maximaal 10 deelnemers / op basis van beschikbaarheid / vanaf 12 jaar ( 6 tot 11 jaar onder begeleiding van een volwassene) / Galerij Japan 1e etage / 12:30 - 13.00 uur / 13.30-14.00 uur, 14.30-15.00 uur, 15.30-16.00 uur en 16.30-17.00 uur

22 - Origami – Lucky Stars | Workshop

Lucky Stars zijn kleine sterren gemaakt van stroken papier. Vaak worden ze weg gegeven in kleine flesjes als teken van liefde, vriendschap of steun. Kom je eigen flesje geluk maken: je mag het resultaat natuurlijk mee naar huis nemen.

Gratis activiteit / 1 flesje p.p. / op basis van beschikbaarheid / vanaf 6 jaar / Atelier WereldLAB / doorlopend tussen 12.00-17.00 uur

23 - Sumi-e | Activiteit

Maak kennis met sumi-e: de traditionele Japanse schildertechniek waarbij je met inkt schildert op rijstpapier. Rijstpapier laat inkt heel makkelijk vloeien, het geeft en neemt. Door geconcentreerd te werken, hou je enige controle, maar meegaan in dat, wat op je papier ontstaat, is minstens zo belangrijk. Sumi-e daagt je uit, maar brengt ook rust, ontspanning en vooral plezier.                 

Gratis activiteit / Maximaal 10 deelnemers / op basis van beschikbaarheid / vanaf 15 jaar / Kabinet 1e etage / 13.00-14.00 uur en 15.00-16.00 uur

24 - Groot tekenboek | Activiteit

MangaKissa presenteert: het grote tekenboek. Dit tekenboek, met pagina’s van meer dan een meter groot, is gemaakt zodat iedereen die graag wil tekenen, ruim baan krijgt. Kom ons boek vullen met je mooiste of gekste tekeningen. Er is voldoende ruimte zodat je met z'n vieren tegelijk kunt tekenen.

Gratis activiteit / op basis van beschikbaarheid (4 personen tegelijkertijd) / alle leeftijden / Atelier Atelier WereldLAB / doorlopend tussen 12.00-17.00 uur

25 - Japanse Fashion & Cosplay Show | Show

Japan is het land van lekker eten, gadgets, games, anime, manga én opvallende mode. Naast deze mode heb je ook Cosplay; het gekleed gaan als je favoriete karakter van een anime, manga, of film. Dit gebeurt niet alleen in Japan want ook in Nederland is er een grote aanhang van Japanse mode en Cosplay. Speciaal voor het COOL JAPAN weekend komen cosplayers samen om de rest van Nederland kennis te laten maken met heel veel verschillende Japanse modestromingen, die uiteenlopen van kleurrijk en schattig naar stoer en duister. Stel je vragen tijdens de show en raak geïnspireerd.                                                                                                                          

Gratis activiteit / alle leeftijden / Grote Zaal / 16.15-16.45 uur

<iframe src="https://volkenkunde.globalticket.nl/iframe" name="globalticket_ticketframe" id="globalticket_ticketframe" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="1000px" width="100%"></iframe>

Over deze activiteit

zaterdag, April 29, 2017 - 12:00 to zondag, April 30, 2017 - 17:00

COOL JAPAN is niet meer te bezoeken in Museum Volkenkunde. Vanaf 28 September 2018 is de expo te zien in het Tropenmuseum

Wil je Museum Volkenkunde bezoeken voor een andere tentoonstelling? Koop hier je online ticket.

Meer informatie:
088 - 0042 800 | info@volkenkunde.nl
(di. t/m zo. 10.00 - 17.00 uur)