Duik in de wereld van de 'otaku' - Japan fans - in de de tentoonstelling COOL JAPAN in Museum Volkenkunde

Otaku

Welkom in de wereld van de toegewijde fan

De Japanse popcultuur heeft veel fanatieke fans: otaku. Mensen die urenlang gamen, lezen, kijken en spullen verzamelen. Maar veel fans consumeren niet alleen, ze produceren ook. Ze voorzien Japanse films van ondertitels, tekenen hun eigen manga, en werken maandenlang aan een kostuum dat perfect lijkt op hun favoriete karakter. 

Aanvankelijk was otaku een scheldwoord, maar tegenwoordig wordt het omarmd als geuzennaam, net als in het westen de woorden nerd of geek. Otaku ontmoeten elkaar op beurzen, zogenaamde cons (van conventies). De meest bekende in Nederland, zijn de Dutch Comic Con en de Anime Con. 

Figures

Op de foto hierboven zie je een werkelijk fascinerend beeld. Het is namelijk opgebouwd uit allerlei figures en figurines (karakters uit animatiefilms en strips) en is gemaakt door three, een artiestencollectief uit Fukushima. Dit beeld is speciaal voor de tentoonstelling gemaakt, en als je goed kijkt zie je bijvoorbeeld Smurfin, Tinker Bell en Walhalla uit Asterix en Obelix, met hondje Idéfix. Figurines en figures die in Europa vooral erg populair zijn en om die reden zijn speciaal door de kunstenaars toegevoegd aan het beeld. 

Cosplay

Cosplay staat voor 'costume' play. Fans die in de huid kruipen van hun favoriete anime- of mangaheld. In de tentoonstelling kun je onder andere het kostuum zien van prinses Dorothea uit The Avalon code. De Deense cosplayer Sørine Karlsson maakte dit kostuum. De role playing game The Avalon Code werd ontwikkeld voor de Nintendo DS. Naast dit kostuum waren ook andere prachtige kostuums te zien, die met enorme zorg en liefde zijn gemaakt.