Maak kennis met Kurebayashi-san, het kawaii-icoon van Harajuku

Kawaii

Kawaii betekent schattig toch, of niet?

Grappige fantasiewezens uit de games van Nintendo, jonge meisjes met grote ogen: ‘schattig’ of kawaii is een van de meest typerende kenmerken van de Japanse popcultuur. Maar kawaii betekent meer dan alleen ‘schattig’. Het woord staat ook voor onvolwassenheid, hulpeloosheid, zachtheid.

Kawaii-kunst: niet zo onschuldig
De focus op kawaii mag dan ontstaan zijn uit protest tegen de hoge verwachtingen van de Japanse maatschappij, de schattigheidscultuur stuit ondertussen zelf ook op verzet. Hedendaagse Japanse kunstenaars zijn opgegroeid met een overdaad aan kawaii. Dat ze gebruik maken van de bijbehorende tekenstijlen is dus te verwachten. Maar in hun onderwerpen belichten ze dieper liggende kwesties zoals een persoonlijk verlangen naar kindertijd, of de seksualisering die je dagelijks tegenkomt in kawaii producten.

Het werk van Matsuura Hiroyuki zit vol verwijzingen naar populaire cultuur, ook naar de kawaii schattigheidscultuur. In de tentoonstelling COOL JAPAN was onder andere van hem het kunstwerk ''Windy Bunny'' te zien. Dit ‘verwaaide konijntje’ heeft behalve grote oren ook grote ogen, zoals we uit manga kennen. Windy Bunny is een populaire creatie. Het is verschenen in verschillende kleuren, en ook uitgebracht als mini-figuurtje voor de fans. Bovendien prijkt het karakter zelfs op de wijzerplaat van horloges van een populair merk waarvoor Matsuura een serie ontwerpen tekende. 

Kawaii-mode: Kurebayashi-san

Voor deze tentoonstelling stelde een van de bekendste Harajuku street fashionistas, Kurebayashi Haruka, een outfit samen. Het afstemmen van de verschillende onderdelen vraagt inzicht en smaak.

Een ensemble wordt in jargon kōde genoemd, afgeleid van coordination. Kurebayashi-san heeft op sociale media heel veel volgers, waarvan 90% buiten Japan woont. Haar stijl exporteert zichzelf direct vanuit de beroemde wijk Harajuku in Tokyo: wereldwijde fascinatie in optima forma.

Bekijk hieronder de video van Kurebayashi-san waarin ze jou uitnodigt om haar outfit te komen bekijken (tip: zet wel de ondertiteling aan, als dat nog niet aan staat):