Essentie en eenvoud in Japans design in mode in de tentoonstelling COOL JAPAN

Essentie

Typisch Japans?

Eenvoud, perfectie, puurheid en essentie: veel mensen associëren dat met Japan en Japans design en mode. Maar bestaat er zoiets als ‘typisch Japans’ design? En is dat zo minimalistisch? Ontdek drukke, schreeuwerige Japanse ontwerpen in het deel Essentie in de tentoonstelling. 

Vooruitstrevende Japanse mode

Belangrijke voorbeelden van de invloed van Japanse mode op de rest van de wereld, zijn de ontwerpen van Kawakubo Rei (van het merk Comme des Garçons), Yohji Yamamoto en Issey Miyake. Het was een ware revolutie, die de drie vooruitstrevende Japanse ontwerpers begin jaren tachtig veroorzaakten op de Parijse catwalks. Ze zochten naar een essentie van mode door kledingstukken te ontdoen van opsmuk en sobere kleuren te gebruiken.

De kleding van de Japanse avant-garde was vaak uniseks en verhulde het lichaam. Stoffen met een grove structuur, onafgewerkte details en asymmetrie waren kenmerkend. Voor een jonge generatie modeontwerpers buiten Japan, onder wie ook Ann Demeulemeester, vormde het werk van Kawakubo, Yamamoto en Miyake een bron van inspiratie.

Hokusai als inspiratie
Ook de Russische ontwerpster Alena Akhmadullina raakte gefascineerd door één van de iconen van Japan.

In 2016 liet ze zich inspireren door de beroemde Japanse prent De grote golf van Kanagawa van Hokusai en ontwierp een jurk. De New Yorkse blogger Tina Lee liet zichzelf fotograferen in deze jurk voor haar blog over Asakusa, een wijk in Tokyo. Op deze manier reisde dit icoon letterlijk door de tijd en over de wereld: van Rusland naar New York en ‘terug’ naar Tokyo.