Ontdek alles over manga in de de tentoonstelling COOL JAPAN in Museum Volkenkunde

Manga

God of Manga

De God of Manga wordt hij genoemd: Tezuka Osamu (1928-1989). Vanaf zijn debuut in 1946 tot aan zijn dood in 1989 tekende hij in een genadeloos tempo de ene na de andere vernieuwende strip en tekenfilm. Tijdens zijn leven veranderde manga van een Japans tijdverdrijf naar een wereldwijd massamedium dat door iedere denkbare doelgroep wordt gelezen.

God of Manga
Als geen ander drukte Tezuka Osamu zijn stempel op de moderne manga. Hij gaf het een dynamische, bijna filmische stijl, met snelle overgangen van overzichtsshots en close-ups. Zijn tekenfilmserie Astro Boy was in 1963 de eerste Japanse tekenfilm die het Westen bereikte. Tezuka op zijn beurt was weer heel erg beïnvloed door Amerikaanse tekenfilms. De grote ogen, die nu zo kenmerkend zijn voor Japanse manga en anime, ‘leende’ hij van de Disney film Bambi en Betty Boop van animator Max Fleischer. 

Jet King Illustration
In een zeldzame, met de hand getrokken illustratie van Tezuka is het proces van het creëren van manga vóór de komst van de digitale afbeelding te zien. De tekst werd afzonderlijk afgedrukt, daarna uitgesneden en met de hand op het beeld geplakt. De kunstenaar verwijst naar zijn eigen werk, met personages die lijken te komen uit zijn schetsboek. Tezuka is zelf te zien in zijn eigen illustratie – hij is de man met de alpinopet en bril.